One Up On Wall Street

Sijoittajalegenda Peter Lynchin teos One Up On Wall Street tulisi löytyä jokaisen osakesijoittamisesta kiinnostuneen kirjahyllystä. Se on paitsi erinomainen kirja, niin ylipäätään lukeminen on yksi sijoittajan pitkän aikavälin menestyksen tukijaloista. Lynchin helppolukuinen kirjoitustyyli tekee kirjasta ymmärrettävän (ja jopa viihdyttävän) kaikenlaisen kokemustaustan sijoittajille.

Lynch tunnetaan etenkin Fidelity Magellan -osakerahaston salkunhoitajana. Aikavälillä 1977-1990 Magellanin tuotto piti markkinoita käytännössä pilkkanaan, joten Lynchin ajatuksiin tutustuminen on osakesijoittamisesta kiinnostuneille mielestämme melko hyvä idea. Etenkin, kun yksi Lynchin yksi johtavista ajatuksista oli se, että yksityissijoittajilla on merkittäviä etuja instituutiosijoittajiin ja sijoitusrahastoihin nähden. Lue kirja, niin saat tietää tarkemmin.

Yksi Lynchin ajattelutavan tärkeimmistä vahvuuksista on yksinkertaisuuden ja maalaisjärjen painottaminen. Emme voisi tästä olla enempää samaa mieltä. Hän kannattaa toki perusteellista tutkimusta ja analysointia, mutta korostaa myös, että on tärkeää pysyä ”jalat maassa”, välttää tarpeetonta monimutkaisuutta, ja ymmärtää että kaikkea ei kannata edes yrittää hallita.

Lynch havainnollistaa sijoitusperiaatteitaan lukuisilla tosielämän esimerkeillä ja anekdootilla läpi kirjan, mikä tekee siitä lukijoiden kannalta kiinnostavan ja samaistuttavan. Lue esimerkiksi, miten Lynchin vaimon ärsytys Taco Bellin jonojen pituudesta vaikutti lopulta Lynchin päätökseen sijoittaa kyseiseen ravintolaketjuun.

Hän korostaa toistuvasti osakkeiden takana olevien yritysten ymmärtämisen tärkeyttä. Silloin ollaan kiinnostuneita siitä, mitä yritys tekee, mitkä sen vahvuudet ovat, mitkä ovat kyseisen toimialan perusdynamiikat, keitä vastaan se kilpailee jne. Tämäntyyppisten perusasioiden syvällinen ymmärtäminen on Lynchin mukaan tärkeintä ja hänen mielestään monet sijoittajat oikaisevat sen ohi tutkimaan tunnuslukuja tai kurssikäppyröitä. Niiden tutkiminen ymmärtämättä sitä mistä tunnusluvut juontavat juurensa on kuitenkin jokseenkin erikoinen ajatus (toim. huom.).

Lynchin panostus ymmärtämiseen, pitkäaikaiseen sijoittamiseen ja kärsivällisyyteen on mielestämme erityisen tärkeää nykypäivän nopeatempoisilla rahoitusmarkkinoilla, joilla lyhytaikainen keinottelu pääosin määrää osakekurssien lyhytaikaiset liikkeet.

Lisäksi Lynch tarjoaa kirjassaan käytännön neuvoja markkinoiden suhdanteiden navigoimiseen ja yleisimpien sudenkuoppien, kuten laumamentaliteettien ja liiallisen osakevinkkeihin luottamisen, välttämiseen. Hän kannustaa sijoittajia säilyttämään vastakkaisen ajattelutavan ja ajattelemaan itsenäisesti. Se on mielestämme erittäin arvokas neuvo nykypäivänä, kun itsenäistä ajattelua ulkoistetaan esimerkiksi tekoälyllä alati kiihtyvällä tahdilla.

Asiaa kun tarkemmin ajattelee, niin One Up On Wall Streetin lukeminen ei ole pelkästään hyvä ajatus osakesijoittajille, sen pitäisi olla pakollista. Markkinoiden ja liiketoimintojen perusdynamiikka ei ole pitkäjänteiselle sijoittajalle muuttunut mihinkään sitten Lynchin aikojen, vaikka sijoittamisesta on tullut näennäisesti nopeatempoista ja koneiden ohjaamaa tekemistä. Olemme vakuuttuneista siitä, että ihmisen omaa ajattelua ei ole ainakaan vielä pystytty korvaamaan. Ja siinä Lynch on ollut yksi parhaista.

Viimeisimmät blogimerkinnät

Compounder

Lue lisää...

Allocator

Lue lisää...
Katso kaikki blogimerkinnät...